dilluns, 26 de març del 2012

Mor Antonio Tabucchi

Ahir va morir l’escriptor italià Antonio Tabuchi a Lisboa a l’edat de 68 anys. Reconegut autor i mestre de la narrativa breu, ens deixa com a record novel·les tan importants com Afirma Pereira, Somni de somnis, Tristano es mor, Dona de Porto Pim i Es va fent més i més tard. Aquests dos últims títols els podeu trobar a la nostra biblioteca.

Dama de Porto Pim és un relat magnífic d’un viatge a les Açores. Però tal com adverteix Antonio Tabucchi al pròleg, no és tracta d’un llibre de viatges convencional. Compendi de relats breus, fragments, transcripcions i apèndixs, Dona de Porto Pim és un llibre fronterer, un relat a la vegada imaginari, real i cultural. Una complicada història d’amor abocada al fracàs, extreta d’una conversa sentida per casualitat, és el tema de "Petites balenes blaves que es passegen per les Açores". Un altre text és la biografia, explicada en poques pàgines, del gran i infeliç poeta Antero de Quental. El conte que clou aquesta obra, "Dona de Porto Pim", Tabucchi el deu a un exbalener convertit en cantant de locals nocturns; és la narració d’un amor apassionat i violent.

Es va fent més i més tard és una obra epistolar. A partir de les cartes de disset homes a disset dones, Antonio Tabucchi descriu les principals passions humanes, encapçalades per l'amor. Es tracta de disset veus masculines que s'adrecen a un destinatari desconegut, una dona, per explicar estranyes històries d'amor. Del conjunt de monòlegs (ara sensuals, ara nostàlgics, rancorosos, delirants o onírics), en surt un teixit narratiu aparentment amorós, però que també parla de la mort, l'ànim i la passió.
Les dones a qui s'adrecen aquests homes es troben lluny no sols en l'espai, sinó també en el temps; en algun cas són mortes. Les parelles estan marcades per una ruptura, i cada carta és una manera de recuperar el passat, de restaurar un estat de plenitud impossible. Els remitents creuen que finalment han obtingut una resposta que insinua una inesperada sortida al laberint en què es troben tots sense coincidir mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada